Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i ispravljanjem nepravilno postavljenih zuba i okolnih struktura. Nema starosnog ograničenja za ortodontsku terapiju, no tretmani kod odraslih osoba traju duže nego kod djece. Idealno doba za ortodontsko liječenje zubi je kod djece od 9 do 14 god.

Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje tip aparata. Terapijske mogućnosti kod djece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, no ne i okolne strukture, osim hirurškim zahvatima. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta, te stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat.

Osim lijepog osmjeha ortodontska terapija pridonosi i skladnijem profilu lica te pravilnom žvakanju. Uz izgled poboljšava se govor i mogućnost čišćenja, čime se smanjuje i mogućnost nastanka karijesa.